dinsdag 19 mei 2009

Eerste denkmoment (bericht 9)

Omdat ik een beetje achterop hink met de cursus (ik doe mijn uiterste best om tegen volgende week klaar te zijn) heb ik steeds via de blogs van de medecursisten berichten gezien die over de nog komende 'dingen' gaan. Dat klonk dan steeds als Latijn voor mij (ik ben geen latinist): er sijpelde wel ergens een vage herkenning door, maar over het algemeen bleven de termen nogal zonder betekenis en bleven ze dus ook absoluut niet in mijn hoofd hangen... Maar ik heb er vertrouwen in, van de eerste drie dingen heb ik geproefd en -mezelf dwingend er niet te lang in te blijven hangen- begrijp ik ook de toepassing en de mogelijkheden ervan.

Weblog
Ik vind een blog een leuke en spontane manier om ideetjes en hersenspinseltjes te delen. Ik zie dit dus vooral als een soort schriftje dat je bij je draagt en waarin je spontaan schrijft of plakt. Binnen de bibliotheek lijkt me dit een toepassing om up to date info te delen. Maar wie kijkt hier dan naar? Ik denk dat een biblog net iets te vrijblijvend is en dat dit niet de beste manier is om je klanten te informeren.

RSS
RSS vind ik een geweldige uitvinding die ik zeker als informatietool zou gebruiken om abonnees te informeren. Is een lezing van datum veranderd of sluit de bib vroeger vandaag? RSS kan instant info doorsturen. Voorwaarde is wel dat er genoeg volk op je website komt kijken en zich daar ook inschrijft op de feed.

Flickr en online fotoalbums
Flickr vind ik een gebruiksvriendelijke en sociale manier om de foto's van de bib te delen. Mijn eerdere vraag: kan je ze hier laten staan en ze van je harde schijf afhalen zonder dat ze verloren kunnen gaan? Stel dat Flickr plots ophoudt te bestaan, ben je dan ook je foto's kwijt?
Ook voor privé-doeleinden vind ik online fotoalbums heel erg leuk, vrienden en familie kunnen je foto's bekijken wanneer ze willen en ze afdrukken en bewerken naar smaak.

Wat mij vooral opvalt aan deze toepassingen is dat ze zeer gebruiksvriendelijk zijn en dat je met Flickr veel meer kunt dan je eerst zou denken. Ik ben Picasa gewoon, daar zal ik waarschijnlijk ook eens wat langer op moeten blijven hangen om de mogelijkheden te leren kennen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten