woensdag 27 mei 2009
Last.fm (bericht 19)
De 'tip'functie op zoeken.bibliotheek.be is ook heel leuk, fijn om te weten dat de bib die onbekende cd wel of niet in zijn bezit heeft! Zo niet, dan koop je hem gewoon via itunes! Of, zoals ik, bij de platenboer :) Ik hou er nog steeds van om cd's in hun doosje met hoes en al bij ons thuis in het rek te zetten. Soms gaat er toch niets boven een écht rek waarmee je een écht zicht hebt op je collectie. Maar muziek ontdekken via last.fm, dat gaat ook heel fijn zijn! Zeker met de zomerfestivals in het vooruitzicht...
Voor bibliotheken zie ik vooral de link naar de eigen website, in ons geval weer bij de top 10-lijst die binnenkort uitkomt.
Sociale netwerken (bericht 18)
Facebook voor een bibliotheek zou moeten bestaan uit twee delen: een 'fansite' waar iedereen naar kan kijken en een echte pagina waarvan je vriend moet worden om ze te kunnen bekijken.
Zo, nu naar de laatste les :)
dinsdag 26 mei 2009
LibraryThing (bericht 17)
Ik heb een aantal covers geüploaded voor mijn boeken die er nog geen hadden. Nu nog uitvissen of je zelf nog aparte categorieën kan aanmaken voor boeken die je nog wil lezen?
De boeken in mijn lijst gaan van zeer tot helemaal niet populair. Hier en daar wordt er een 'gesprek' over gevoerd, dus je kan er je ei over kwijt. Plezant!
Net ook de widget gebruikt om mijn lijstje hier rechtstreeks in mijn blog te plaatsen, dat kan beter qua layout, maar daar ga ik me nu even niet mee bezighouden...
Hier vinden jullie mijn boekenkast (nog een heel verschil met die in onze living!) http://www.librarything.nl/catalog/renatemaes
Voor de bib vind ik deze toepassing onmiddellijk nuttig omdat wij om de zoveel tijd met een top 10 werken en die ook op de website plaatsen. Het zou natuurlijk leuk zijn om deze boeken te linken aan hun beschrijving op LibraryThing.
maandag 25 mei 2009
Paniek of geen paniek?
Geen paniek! Ik heb het leerplan nog niet helemaal doorlopen maar dat zal tegen woensdag wel het geval zijn. Ik steek graag wat tijd in de verschillende Dingen (zeker wanneer ik een voorgevoel heb dat het wel eens een nuttig bibDing kan zijn) en zal met misschien iets lagere punten ook tevreden zijn. Ik hoop vooral dat ik uit deze cursus nieuwe communicatiemiddelen voor de bib haal, en dan maakt een puntencijfer geen verschil.
Geen druk op de rode knop hier, ik ga morgen lustig verder met LibraryThing (dat wil ik toch zeker eens van dichtbij bekijken!)
Nog niet helemaal in de 'web 2.0 state of mind', maar getting there! (bericht 16)
Schrijven over een web 2.0 site naar keuze! Wat een moeilijke opdracht als je de lijsten van web 2.0 sites bekijkt! Ik ben wel blij met die lijstjessites, op die manier heb je een leidraad omdat je dan toch al weet waarvoor bepaalde sites dienen! Heb eens op Izea geklikt maar had eerlijk gezegd geen zin om door te klikken.
Er zijn meerdere sites die dezelfde functie hebben, ik ben al snel geneigd om bij de google-applicaties te blijven hangen, simpelweg omdat die dan bovenaan mooi naast mekaar staan als ik mijn gmail check en ze op die manier niet vergeet! Ik denk dat mensen die leven met hun laptop op hun schoot zich hier volledig in kunnen laten gaan en inderdaad elk uur een tweet laten op twitter. Veel speeltjes dus, maar ook erg leuke en handige applicaties die je webleven een stuk eenvoudiger maken en mee je pc helpen organiseren.
Voor de bibliotheken is dit een volledig nieuwe manier van communiceren, maar ik vraag me dan af: wie luistert naar een podcast van onze laatste lezing? Wanneer je als bib gewend raakt aan deze toepassingen zal het zeker de moeite lonen om op die manier te communiceren naar je publiek.
You Tube (bericht 15)
Voor de bib kan You Tube nuttig zijn om 'promotie'filmpjes over de bib te plaatsen, je kan optredens/lezingen/tentoonstellingen filmen en plaatsen, je kan via een screencast mensen tonen hoe ze bijvoorbeeld de catalogus kunnen gebruiken of met Digileen aan de slag kunnen - kortom er zijn legio mogelijkheden om YouTube en bibliotheken aan mekaar te koppelen.
Podcasts (bericht 14)
Voor de bib zie ik de podcast op verschillende manieren als zeer nuttig materiaal:
> het volgen van literair nieuws
> het opsmukken van de eigen website dmv links naar podcasts
> het maken van een eigen podcast van bijv. lezingen die in de bib hebben plaatsgevonden (natuurlijk wel even checken hoe dat dan met auteursrechten zit)
Een podcast lijkt me iets met meer substantie dan een snelle boodschap via RSS. Kan een podcast een nieuwsbrief vervangen? Daarvoor is de drempel weer wat hoog denk ik. Voor een podcast moet je vooral iets 'te vertellen' hebben.
woensdag 20 mei 2009
Instant messaging (bericht 13)
Waarom niet? Het nieuwe was eraf / Je hebt ineens wel andere dingen te doen / Er zitten teveel mensen tegelijk op een chat / Mensen worden te opdringerig. Niet meer voor mij!
Voor een bibliotheek dus wel? Ik zag het voorbeeld van de Nederlandse Koninklijke Bibliotheek en vind het een goed idee om er een zeer beperkte tijd aan te geven. Maar wat vragen mensen dan? Voor de hand liggende vragen over sluitingsuren of het raadplegen van de catalogus kan je allemaal online op onze website vinden of raadplegen. Ik denk dat je met een chatwidget heel veel FAQ's voorgeschoteld krijgt en sorry, maar dan vind ik dat tijdverspilling. Als mensen zeer specifieke of uitgebreide vragen hebben dan denk ik dat ze liever gebruik maken van de telefoon of een persoonlijk bezoek. Anders ben je uren met mekaar aan het chatten! Het blijft immers steeds geschreven taal die multi-interpreteerbaar is, zo misinterpreteert men snel of babbelen mensen naast mekaar door.
Conclusie: IM voor de bib - a no-no!
Google documenten (bericht 12)
Anderzijds: puur als werkdocument denk ik dat google documents een verademing zal zijn! Als je de redactie van een brochure moet doen en er verschillende mensen de tekst nalezen of wanneer je met een groep redacteurs bent is dit DE oplossing! Het enige probleem: de internetverbinding moet stabiel zijn (anders zorgt het vooral voor ergernis denk ik). Een ander nadeel is dat iedereen een google-account moet aanmaken. Ik kan me voorstellen dat mensen dit al een stap te veel vinden (wéér een wachtwoord!) en niet vertrouwen op het 'online' element.
Ik heb dit document met een collega gedeeld en jammer genoeg kon google 'door een interne fout' de aanpassingen niet opslaan. Goed begin... Als dit vaak voorkomt bij mensen die al een eerste drempel hebben overwonnen haken ze snel weer af... jammer!
Op het eerste zicht een fantastische en handige uitvinding die ook overzichtelijk is, maar hopelijk niet op het tweede zicht een toepassing die technische mankementjes vertoont!
Oost West Limburg Best uitleg in korte versie
OOST WEST, LIMBURG BEST: DE SCHEIDING
VAN DE BEIDE LIMBURGEN IN 1839
Een
tentoonstelling in de Provinciale Bibliotheek Limburg van 27 april
tot en met 30 september 2009
De
formele ondertekening van het Limburgcharter Oost West, Limburg
Best vond niet toevallig plaats op 19 april 2009. Op die dag,
maar dan 170 jaar eerder, ondertekenden België en Nederland
samen met de grote mogendheden het Verdrag van Londen. Dit verdrag
bezegelde meteen ook de opsplitsing van de provincie Limburg in een
Belgische en een Nederlandse provincie.
De
tentoonstelling Oost West Limburg Best: de scheiding van de beide
Limburgen in 1839 verhaalt hoe het zover gekomen is. Zij toont
aan de hand van documenten uit de erfgoedcollecties in negen episodes
het verhaal van de scheiding.
Korter:
De
formele ondertekening van het Limburgcharter Oost West, Limburg
Best vond plaats op 19 april 2009, 170 jaar na het ondertekenen
van het Verdrag van Londen. Dit verdrag bezegelde meteen ook de
opsplitsing van de provincie Limburg in een Belgische en een
Nederlandse provincie. De tentoonstelling Oost West, Limburg Best:
de scheiding van de beide Limburgen in 1839 toont aan de hand van
documenten uit de erfgoedcollecties in negen episodes het verhaal van
de scheiding.
Wiki (bericht 11)
Ik heb zelf een wiki aangemaakt via google (anders moest ik weer ergens een nieuw account aanmaken!) maar dan voor privé-doeleinden, een familiesite waar elk gezinslid zijn ei kwijt kan. Benieuwd of het zal werken, we zijn nu eenmaal gewend aan mail, sms en telefoon. Maar zoals ze zeggen, alles went :)
dinsdag 19 mei 2009
Delicious (bericht 10)
Wel een leuke naam, krijg ik zin van in framboosjes!
Ik zie dit als een handige tool om de sites die je leuk vindt op 1 adres onderdak te geven. Ik moet wel wennen aan de layout, lijkt me een beetje 'vluchtig'.
De tagclouds vind ik leuk en interessant en kunnen (voor mij) zeker een plekje vinden op de website van de bib. Hiermee ga je dan wel mensen van je eigen website wegsturen, dus ik weet niet of dit een goed idee is. Dat is de enige reden voor mij om dit niet op de site van de bib te plaatsen.
Ik heb hier weer een beetje schrik voor de bomen en het bos: als je in een sociaal netwerk zit onder de delicious-vlag, ga je je eigen bookmarks dan nog kunnen onderscheiden van die van de rest? Zullen we in de toekomst zien...
Je vindt me hier
Eerste denkmoment (bericht 9)
Weblog
Ik vind een blog een leuke en spontane manier om ideetjes en hersenspinseltjes te delen. Ik zie dit dus vooral als een soort schriftje dat je bij je draagt en waarin je spontaan schrijft of plakt. Binnen de bibliotheek lijkt me dit een toepassing om up to date info te delen. Maar wie kijkt hier dan naar? Ik denk dat een biblog net iets te vrijblijvend is en dat dit niet de beste manier is om je klanten te informeren.
RSS
RSS vind ik een geweldige uitvinding die ik zeker als informatietool zou gebruiken om abonnees te informeren. Is een lezing van datum veranderd of sluit de bib vroeger vandaag? RSS kan instant info doorsturen. Voorwaarde is wel dat er genoeg volk op je website komt kijken en zich daar ook inschrijft op de feed.
Flickr en online fotoalbums
Flickr vind ik een gebruiksvriendelijke en sociale manier om de foto's van de bib te delen. Mijn eerdere vraag: kan je ze hier laten staan en ze van je harde schijf afhalen zonder dat ze verloren kunnen gaan? Stel dat Flickr plots ophoudt te bestaan, ben je dan ook je foto's kwijt?
Ook voor privé-doeleinden vind ik online fotoalbums heel erg leuk, vrienden en familie kunnen je foto's bekijken wanneer ze willen en ze afdrukken en bewerken naar smaak.
Wat mij vooral opvalt aan deze toepassingen is dat ze zeer gebruiksvriendelijk zijn en dat je met Flickr veel meer kunt dan je eerst zou denken. Ik ben Picasa gewoon, daar zal ik waarschijnlijk ook eens wat langer op moeten blijven hangen om de mogelijkheden te leren kennen.
Image generator (bericht 8)
Trading card maker
flickr / picasa / ...
Flickr Mashups (bericht 7)
Leuk, die mashups, vooral Colr Pickr vind ik een leuke manier om foto's op kleur te kiezen. De verschillende categorieën waaruit je kan kiezen hebben fotogenieke thema's (urban decay geeft mooie beelden). Je kan makkelijk beelden vinden binnen een thema waar je rond werkt. Wat ik niet altijd duidelijk vind: is dit nu gewoon een manier om foto's te zoeken of om daadwerkelijk een compilatie te maken die je online plaatst? Het zal waarschijnlijk wel verschillen per applicatie. De foto die ik heb gekozen komt uit de photostream van Covalent Chick (http://www.flickr.com/photos/tonya/sets/34120/)